Checkout
Cart: $0.00 - (0 items )

How to answer python coding interview questions correctly?

You’ve made it past the phone call with the recruiter, and now it’s time to show that you know how to solve problems with actual code. Whether it’s a HackerRank exercise, or an onsite whiteboard interview, this is your moment to prove your coding interview skills.

Python has become one of the most popular coding languages in the programming industry. As a result, python coding interview questions require a lot of assertiveness to answer correctly.

Perhaps you have been invited to answer python coding interview questions for a new position that you are applying for, and you don’t know how to go about it. Don’t stress! We have answered some python coding interview questions to help you gain a competitive edge during your job interview.

As far as Python programming interview questions go, this is one of the most fundamental. So if you find yourself struggling to come up with an answer, the odds will be against you. This makes it crucial to brush up on the basics before you answer any Python interview questions.

Interview Questions

8 common python coding interview questions and answers

 1. What is Python?

Answer: it is a successful interpreted language that allows you to write scripts and execute commands without compiling the scripts. It is a dynamic-type coding language and it allows you to optimize your scripts with C language.

2. What is <yield> keyword in Python 

Answer: Yield keyword is like the standard return keywords in python. But unlike the standard keywords, the yield keyword will always return a generator object and it can transform a function into a generator.

FULL GUIDE PYTHON INTERVIEW QUESTIONS: https://www.campusnote.com/index.php/product/elements-of-programming-interviews-in-python-the-insiders-guide-paperback-september-15-2016/

3. What do you understand by Numpy array?

Answer: Numpy arrays allow you to read and write python items faster and easier. They are more flexible than lists in python projects.

4. What is python’s positive and negative index?

Answer: positive and negative index are special features in python coding, used to read elements from end to end in arrays and list. The positive index reads from the beginning of a list/array. While the negative index reads from the end of the list/array to the beginning.

5. how do you perform static analysis and find bugs in a python app?

Answer: you can use Pylint to check the coding standards through the modules and Pychecker for the static analysis. Pychecker will also identify complexity related bugs in the python project.

6. what would you say is the difference between the Tuple and List?

Answer: the major difference between the Tuple and list is that you can vary the latter (it is mutable). Whereas the tuple is immutable.

Top 100 python interview questions: https://www.edureka.co/blog/interview-questions/python-interview-questions/

7. How to convert list to a tuple?

Answer: List is mutable in python and as such can be converted into a tuple using the python <tuple()> function. However, once you convert the list to tuple you can’t reverse the process. Because the converted list will no longer be mutable.

Advanced python coding interview questions include;

8. What is %S in python?

Answer: %S is a format specifier in Python. It is used to format values into strings during coding.

9. what is the enumerate() function in Python coding 

Answer: This function is what programmers use to add counters to iterable objects when coding in python language.

10. Does python have case or switch statements?

Answer: There is no switch statement in python coding. however, you can create one by writing a switch function.

Conclusion

Python coding interview questions are very easy to answer as long as you have the basic understanding of the language itself. Before you answer any python coding interview questions, make sure you understand what the interviewer is asking.  

Write a Reply or Comment:

Back to top